Hordozós klub

strict warning: Only variables should be passed by reference in /home/kozponti/public_html/haz/modules/contrib/inline/inline.module on line 418.

hordozvalennijo.jpg

A kötetlen beszélgetés, ismerkedés mellett minden hónapban egy-egy témát alaposabban is körüljárunk, megosztjuk egymással tapasztalatainkat.
A témákat az igényeknek megfelelően, közösen választjuk ki.

A klub keretein belül ismeretekre tehetsz szert, kérdéseiddel gyakorló hordozós szülőkhöz és hordozási tanácsadóhoz egyaránt fordulhatsz, és lehetőséged van többféle hordozóeszköz (nem csak kendő) kipróbálására is.

A klub minden hónap negyedik szerdáján,
10 órától 12 óráig tart.

A klubon a részvétel INGYENES!

Első alkalom 2012. május 23.

Téma: Te mit gondolsz a babahordozásról?

Várunk a Regina Házban!
(Gödöllő, Röges u. 66.)
Egyéni konzultáció keretein belül segítséget tudok nyújtani, hogy Te és Babád rátaláljatok a számotokra legjobb  hordozási módra, a Ti igényeiteknek megfelelő hordozóeszközre, és megtanuld a hordozóeszköz használatát.
hordozosvica@gmail.com
+36-20-2663939

Már a pocakosság idején eldöntöttük, hogy babánkat hordozni szeretnénk. Vettünk kendőt, kaptunk hozzá leírást.
Rövid időn belül egyértelművé vált, hogy nem a mi döntésünk, hogy hordozunk-e. Babánk jól hallhatóan és ellentmondást nem tűrő módon jelezte, hogy nem "mindenütt jó, de" testközelben- és mozgásban lenni mindenképpen. A kézben cipelés nem bizonyult járható útnak. Tehát volt egy hordozásra vágyó babánk, voltunk mi hordozásra vágyó értelmes szülők, volt hordozóeszközünk, volt leírásunk.
Mondhatni minden adott volt - mégsem tudtunk hordozni.
Már a gyermekvárás idején is úgy gondoltam és ma már tudom is, hogy a hordozás egyáltalán nem ördöngösség.
A hordozás a mindennapi életünk részévé vált. Megtapasztaltam azt is, hogy a sikeres és örömteli hordozást jelentősen megkönnyíti a személyes közvetítés, az élő segítség.
Nem kell feltétlenül egy képzett hordozási tanácsadóhoz fordulni, de jó ha olyan segít, aki nem csak gyakorlati, de elméleti tudással is rendelkezik a baba- és gyermekhordozás valamint az ahhoz szorosan kapcsolódó csecsemőgondozás és gyermeknevelés területén is.
Nem csak a másoknak, de magunknak való segítés által is vezérelve végeztem el a Hordozóház baba- és gyermekhordozási tanácsadói képzését.
Hasonló indíttatásból jártam egykoron az ELTE Pszichológia szakára, valamint azt követően tranzakció analitikai, képesség fejlesztő és kommunikációs tréneri valamint élménypedagógiai képzésekre.
Gondolkodásomban fontos helyet tölt be a természetesség, a természet közeli, a természetet tiszteletben tartó életvitel.
Nem csak a gyermekemet igyekszem a számára emberi mivoltából adódóan természetes módon gondozni, nevelni, de az állatoknak szintén igyekszem megadni a háziasított lét számukra lehető legtermészetesebb módját. Kisgyermekkorom óta életem elválaszthatatlan része a ló. Ahogy az emberhez az ember nyelvén, úgy a lóhoz a ló nyelvén érdemes szólni. Alapjaiban véve  a kettő nem is különbözik annyira.
A sikeres kommunikáció záloga a bizalmon, a szeretet, a másik igényeinek megértése
- vagyis a kapcsolat, a kötődés -
és az ezeken keresztül átadott élhető szabályok.

Zsoldos Éva
baba- és gyermekhordozási tanácsadó
(majdnem) pszichológus és kommunikációs tréner


----------------------------------------------------------------------------------

Hallottál már a babahordozásról? Szeretnél többet megtudni, szeretnéd kipróbálni?

Kipróbáltad a hordozást, de valami nem az igazi?
Lehet, hogy csak egy-két jó tipp választ el attól, hogy megszeresd?

Próbáltad már a hordozást, megtetszett és még többet szeretnél tudni?
Rendszeresen hordozol és szívesen találkoznál más hordozósokkal?
Hordozós klub a Regina Házban.

Gyere el, ha a pocaklakódnak a születése után is sok-sok testközelséget szeretnél adni.
Gyere el, ha pici babád sírós, hasfájós, nehéz altatni, esetleg nehezebben megy a szoptatás, mint gondoltad.
Gyere el, ha bármekkora is a babád és érdekel a babahordozás.
Gyere el, ha már-még-újra hordozol és szívesen megosztanád tapasztalataid másokkal, szívesen meghallgatnád mások tapasztalatait

Miért jó a hordozás?  
avagy
Miért? Jó a hordozás?

Az emberré válás rögös útján sokáig fel sem merülhetett ez a kérdés.
A kifejlett emberi agy méretének növekedése és a felegyenesedéssel járó testfelépítésbeli változások kölcsönhatásának következménye, hogy az emberi utód  születése pillanatában és utána még hosszú hónapokon át igencsak gyámoltalan. Őseinknek, a túlélésük és utódaik túlélése érdekében, nem volt más lehetőségük, mint mindenhova magukkal vinni utódaikat. Sokáig abban sem volt választásuk, hogy ezt hogyan tegyék, hiszen egyetlen mód állt rendelkezésükre: magukon, a testükön kellett hordozniuk. A homo sapiens , a gondolkodó ember, az utódgondozás területén is segítségül hívta az eszközhasználatot.
Kialakultak a különféle hordozóeszközök.
Az ember, élettere időről időre változik ezáltal  rendre új kihívásokhoz kell alkalmazkodnia fajunknak.
Az elmúlt pár száz évben életkörülményeink oly mértékben módosultak, hogy élettani szempontból egyre kevésbé  létfontosságú a gyermek életbemaradásához, hogy szülei mindenhova szoros  testkontaktusban vigyék magukkal. Egyre többen engedhetik meg maguknak azt a - mondhatni - luxust, hogy csecsemőjüket letegyék, hiszen oly kicsi az esélye, hogy éppen akkor fog arra járni egy kardfogú tigris.
Vajon leáldozott az emberi faj számára oly sokáig a túlélést jelentő hordozásnak?
A válasz egyértelműen nem.
Az ember nem csak azzal szeret büszkélkedni, hogy a többi faj közül eszközhasználatával és alkalmazkodóképességével kimagaslik, hanem azzal is, hogy érzelemvilágának gazdagsága is egyedülálló.
Habár élettani túlélési esélyeink jelentősen nőttek, azonban ez mit sem változtat az emberi utód, a csecsemő, a totyogó kisgyermek, de még a viszonylagos biztonsággal járó 3-4 évek gyerek azon a - hosszú évezredek alatt - mélyen berögzült igényén, hogy igazán biztonságban, csak gondozója szoros közelségében érzi magát.

A születésről sokszor azt mondják, hogy a gyermek számára hatalmas változás és stressz, hiszen a biztonságos anyaméhből kikerül
a "zord külvilágba".
Képzeljük el, hogyan is történik ez. Az anyaméh biztonságos, mindig minden azonnal rendelkezésre áll. A születés után hidegebb van, a külvilág tárgyai általában nem olyan ölelősek,  és nem ritkán várni kell, hogy az igények kielégítődjenek. Egy hirtelenjében bekövetkező ekkora változás bárkinek nagy stressz lenne, annak is, aki kifejlett aggyal, vagyis az alkalmazkodás összes tudatos eszközével felvértezve élné azt át. A születés ilyen formája valóban nagy stressz egy újszülött számára is.
Vajon valóban elkerülhetetlenül szükséges, hogy a   külvilágba kerülés ekkora változást jelentsen?
A változás nagyságának és egyben a stressz mértékének csökkentésére igen hatékony mód a baba-  és gyermekhordozás.
A méhen belüli élet 9 hónapja alatt a magzat anyja közvetítésével ismerkedik a világgal, és az ismerkedés születés utáni részének is ez a legfőbb módja.  
A hordozás révén a szülő kizárólag támogathatja, hogy gyermeke a saját egyéni tempójának megfelelően járja be az anyaméh biztonságából a felnőttek világába vezető utat.
A babahordozás a fogantatás pillanatában kezdődik és semmi nem indokolja, hogy a születéssel véget érjen.   
Az újszülött testkontaktusigénye annyi, amennyit a születését megelőzően is kapott - 24 óra. Sokáig egyetlen helyen érzi igazán biztonságban magát: anyja testén. Az igényelt testkontaktus mértéke igen lassan csökken. Amíg a gyermek a gondozója nélkül képtelen még a helyváltoztatásra is, addig egészen biztos, hogy számára a legbiztonságosabb és leginkább vágyott hely, hogy gondozójával közvetlen testkontaktusban legyen. A közvetlen testkontaktus biztosítja az utód számára a  szükségleteinek legmegbízhatóbb kielégülését.
Az újszülött, akinek igényei a neki megfelelő tempóban - vagyis azonnal - kielégítődnek, képessé válik arra, hogy feltétel nélkül megbízzon környezetében, gondozójában.

Szükségleteink kielégítődésének csecsemő és kisgyermekkori mintázata egész életünkön át elkísér minket.
A feltétlen bizalom és szeretet adja az alapot a világ  magabiztos felfedezéséhez, az önbizalommal teli élethez és a stabil alapokon nyugvó felnőttkori elköteleződéshez is.
Babáink és gyermekink tagadhatatlanul vágynak arra, hogy "cipeljük" őket, hogy a "nyakunkon" lógjanak.
Elégítsük ki ezt az igényüket!
A biztonságos érzelmi fejlődéshez épp oly létfontosságú a kornak megfelelő mennyiségű testkontaktus, mint a lélegzetvétel az életben-maradáshoz.
Nem szabad megfeledkezünk a felnőttek igényeiről sem.
Az újszülött számára létfontosságú, hogy a biztonságot és ellátást nyújtó személy mindig azonnal elérhető legyen. Nem csak a szülő, de gyermeke számára is létfontosságú, hogy a szülő a gyermek mellett ellássa önmagát is. Azt is megtapasztalhatjuk magunkon is, hogy a testkontaktusra nem csak gyermekeinknek, hanem nekünk szülőknek, felnőtteknek is - egyéni mértékben ugyan, de - szükségünk van.
A baba- és gyermekhordozás egyidejűleg elégíti ki a gyermek és a szülő - olykor talán ellentmondásosnak - tűnő igényeit.

Mit mond a tudomány  a baba- és gyermekhordozásról?
- kutatások igazolták, hogy a hordozott babák kevesebbet sírnak és az így felszabaduló időt a környezet aktív megismerésére fordítják;
-  kutatások igazolták, hogy az intelligencia kiteljesedését előmozdítják a változatos ingerek - a hordozott babák tárgyi és szociális ingerekből is optimális mértékben részesülnek.
- kutatások igazolták a hordozás biztonságos kötődésre és azáltal a kamaszkori megbízhatóságra gyakorolt jótékony hatását;
- a hordozás hozzájárul a szoptatás sikerességéhez;
Nem utolsó sorban, hordozni trendi is :)
Legyél te is hordozós!