Nők elleni erőszak megszüntetése

warning: Creating default object from empty value in /home/kozponti/public_html/haz/modules/taxonomy/taxonomy.module on line 1387.

Nők és gyerekek elleni erőszak megszüntetése munkacsoport a gödöllői térségben

A gödöllői térségben élő szociális munkások, civilek, állami alkalmazottak, rendőrök, bírák, ismerősök és segítők munkacsoportjába jelentkezés.

„Stop Iskolai Erőszak” Gödöllőn

Még 2009-ben indultak el a tárgyalások a Damjanich János Általános Iskola és a REGINA Alapítvány között annak érdekében, hogy az iskolákban az erőszakot közös erővel és fellépéssel csökkentsük. Az iskola vezetői, helyi tanárok, anyák és a nők elleni erőszak hazai és nemzetközi szakértői és aktivistái együtt dolgoznak azon, hogy az iskolákban a kifejezetten lányok elleni fiú erőszak mellett minden nemű erőszak csökkenjen, megszűnjön. Bár az együttműködés önkéntes alapon és szándékból indult, sikerült egy nemzetközi pályázatból támogatást is nyerni a munkához, ami ennek segítségével 2010 folyamán felgyorsulhatott.

A „Stop Iskolai Erőszak” nevű projekt keretében a Damjanich Általános Iskolából és a REGINA-ból delegált projekt résztvevők mellett, az iskolai erőszak megszüntetése iránt elkötelezett többi általános iskola, továbbá a Madách Imre Szakközépiskola és a Forrás gyerekvédelemmel foglalkozó szakemberei is részt vehettek, egy a NANE Egyesület által tartott 6 napos képzésen. A képzés célja a nemi alapú iskolai erőszakkal kapcsolatos szakmai felkészítés volt, de érintett más társadalmi csoportok közötti erőszakot is. A képzési sorozat lezárultával a Damjanich iskola és a REGINA kollégái most már az iskolában folytatják a programot, ahol egyrészt a felső tagozatos osztályok számára, másrészt az egész tanári kar számára tartanak az iskolai erőszak megfékezése érdekében célzott képzéseket a tavasz folyamán. A projekt célja egyebek mellett az is, hogy külföldi minták és jó gyakorlatok magyar viszonyokra alkalmazásával egy protokollt alakítson ki. Ez az eljárásrend eszközt és garanciát is kínál az erőszak iskolán belüli hatékony csökkentéséhez és az áldozatokat megfelelő módon védő és támogató mechanizmusok alkalmazásához.

A projekt mellett, bár attól függetlenül egy olyan szupervíziós csoport is elindul várhatóan ősszel, mely a Gödöllőn működő iskolák tanárai és gyerekvédelmi szakemberei, szociális munkások, és az erőszak megfékezésében egyéb területen dolgozó szakemberek (pl. ügyészek, bírák) számára kínál együttműködési és kommunikációs platformot.

A REGINA és a helyi nők és anyák fontos célja, hogy az iskolák erőszakmentesek és biztonságosak legyenek a gyerekeink számára, így a jelen pályázat lezárulta után is tovább folytatjuk a munkát. Jelenleg is várjuk az iskolai erőszak megfékezése iránt elkötelezett gödöllői iskolák bekapcsolódását, igazgatókat, gyerekvédelmiseket, tanárokat, szociális munkásokat egyaránt. A projektben több külföldi, francia, angol, holland és amerikai szakmai szervezettel működünk együtt, hosszú távú terveink között szerepel további hasonló nemzetközi projektek megvalósítása Gödöllőn. További információ: Pilcsik Tünde elnök 06 70 949 0597.

A cikk 2011.áprilisában íródott.

Tartalom átvétel